Ankkuri-malli sai kansallisen tunnustuksen toiminnastaan

Hämeenlinnasta aloittanut ja koko maakuntaan ja muuallekin levitetty Ankkuri-toimintamalli voitti tänään 4.10.2012 Rikoksentorjuntaneuvoston kansallisen rikoksentorjuntahanke-kilpailun.

Ankkuri on rakennettu torjumaan nuorten syrjäytymiskehitystä ja rikoskierrettä sekä antamaan apua lähisuhdeväkivallan uhreille. Toimintamallina se on lähes kymmenen vuoden ikäinen. Nyt tullut tunnustus on mahtava asia tälle tärkeälle tiimitoiminnalle. Se antaa eväitä jatkaa työtä nuorten hyväksi. Seuraavaksi Ankkuri kilpailee Euroopan rikoksentorjuntapalkinnosta Kyproksella joulukuussa 2012.

Haluan tässä blogissa kiittää kaikkia niitä lukuisia ihmisiä, jotka ovat toimineet ja olleet kehittämässä Ankkuria ja mahdollistaneet sen kehittymisen. Työ ei ole ollut turhaa.

Alla on Rikoksentorjuntaneuvoston tänään Ankkurille luovuttaman kunniakirjan teksti.

Kunniakirja

Vuoden 2012 Euroopan rikoksentorjuntakilpailuun (ECPA) teemana on “Lähipoliitoiminta rikoksentorjunnan työkaluna murtovarkauksien, perheväkivallan ja nuorisorikollisuuden ehkäisyssä”.

Rikoksentorjuntaneuvosto on myöntänyt tämän kunniakirjan Suomen kilpailuehdokkaaksi valitulle

 ANKKURI-HANKKEELLE

Ankkuritoiminnan tarkoituksena on puuttua varhaisessa vaiheessa lapsen ja nuorten rikollisuuteen sekä perheissä tapahtuvaan lähisuhdeväkivaltaan sekä tehdä näissä kehyksissä myös ennalta ehkäisevää työtä. ankkurissa nuorten ongelmat pyritään selvittämään kokonaisvaltaisesti ja yhden viranomaisen (tiimin) periaatteella. Ankkuri-tiimeihin kuuluu poliisi, sosiaalityöntekijä, psykiatrinen sairaanhoitaja ja nuorisotyöntekijä. Heidän yhteistyöhönsä ja ammattitaitoonsa perustuvan tiimityön avulla voidaan rikoksia tehneiden nuorten sekä lähisuhdeväkivallan tekijöiden ja uhrien tilanne selvittää kokonaisvaltaisesti.

Toimimalli palauttaa osan poliisitoiminnasta perinteiseen sekä hyväksi muisteltuun kyläpoliisitoimintaan, jossa paikallinen konstaapeli huolehti pelkän rikoksen selvittämisen sijaan myös muista rikokseen liittyvistä sosioekonomisista ongelmista alueellaan. Ankkuri-hankkeen korjaavan poliisitoiminnan idea on innovatiivinen, ja toiminta on Kanta-Hämeen poliisilaitoksen alueelta laajentunut Lahden poliisilaitoksen ja Helsingin poliisilaitoksen alueille.

Rikoksentorjuntaneuvosto valitsi Ankkuri-toimintamallin Suomen ehdokkaaksi Euroopan rikoksentorjuntakilpailuun 2012, koska se neuvoston näkemyksen mukaan oli muita ehdokkaita edellä tuloksellisuuden mittaamisessa, dokumentoinnissa ja innovatiivisuudessa. Euroopan rikoksentorjuntapalkinto (European Crime Prevention Award ECPA) on jaettu vuodesta 1998 lähtien. Euroopan rikoksentorjuntakilpailun voittajahankkeen valitsee Euroopan rikoksentorjuntaverkoston (EUCPN) tuomaristo.

Tampereella 4. lokakuuta 2012

Marita Ruohonen Jukka-Pekka Takala puheenjohtaja pääsihteeri

2 kommenttia artikkeliin “Ankkuri-malli sai kansallisen tunnustuksen toiminnastaan”
  1. Kiitokset Tapsa. Hieno kuulla, että tekijöidemme malli pelaa ja kuuluu myös kotikontuja kauemmaksi.

  2. Silvon Tapsa sanoo:

    Voin todistaa, että ainakin tänne Ruotsiin on kaiku Ankkuri-toimintamallista yltänyt!
    Alkaa minuuttilukemalta 04:20:
    http://www.svtplay.se/video/336398/5-10-17-45
    Onnea ja menestystä toiminnallenne!

css.php